Szerződéskötés külföldivel

Amennyiben kiskereskedelemmel foglalkozunk, amelyről a fenti példa szól, akkor általában elég lesz, ha a számokat megtanuljuk olyan nyelveken, amelyek a Magyarországra látogató turisták leggyakrabban használnak (angol, német, orosz) és a vevők hálásak lesznek érte. Esetleg még segíthetjük a vásárlókat azzal is, ha az árak mellé odaírjuk, hogy euróban mennyibe kerülne.

Amennyiben viszont egy nagy volumenű üzlet kapcsán komoly szerződés egyeztetésre és tárgyalásra kell számítani, akkor érdemes kicsit jobban felkészülni a másik fél szerződési kultúrájából. Elkerülhetetlen, hogy az elején ejtsünk néhány szót a világon elterjedt két legfontosabb jogrendszerről: a kontinentálisról és a common law-ról.

A common law eredetileg csak Anglia jogrendszere volt, aki gyarmatosításával ezt a kultúrát terjesztette el sok helyütt a világon. A common law tulajdonképpen a precedensek veleje, és a bírósági döntéseken, vagyis az esetjogon keresztül tulajdonképpen a bírók fejlesztik a jogot. A kontinentális jogrendszerben pedig van egy központi jogszabályalkotó, aki meghatározza, hogy mi a jog és ideális esetben legális hatalmának köszönhetően megteremti ennek a követését is.

Ha olyannal kötnénk szerződést, aki kontinentális jogrendszerből való, akkor az interneten érdemes utána kutatni az ország polgári jogi kódexének és általában abban megtaláljuk azt a típusú szerződést, amit egy magyar is megkötnénk. Tehát az adott szakaszokat átfutva már felkészültnek is érezhetjük magunkat a szerződés megtárgyalására.

Ha viszont egy common law jogrendszerből jövő ügyféllel találjuk szemben magunkat, akkor már nehezebb dolgunk van, mert még a szerződés külalakja sem hasonlít a Magyarországon megszokotthoz. A common law jogrendszer elterjedtségére való tekintettel sokkal több on-line szerződésmintát áruló honlappal találkozhatunk, amelyek közül meglátásom szerint a www.contractstore.com oldalnak van a legnagyobb tisztelete.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser
 

 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. július 1. 15:23]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 5 (1 vote)