Szállítói szerződés

A szállítói szerződésről először általában mindenkinek az jut eszébe, hogy itt tényleges szállítmányozásról vagy fuvarozásról van szó, pedig ez egyszerűen csak annyit jelent, hogy a megrendelődnek megszerzed azt, amit megrendelt nálad. Amennyiben ilyen szerződésre van szükséged, akkor itt találsz hozzá szerződésmintát.

Szokás szerint szétválasztom, hogy a szerződésben résztvevő feleknek mit kell megtenniük és mit várhatnak érte cserébe. A megrendelő kiválasztja az általa elképzelt árut, megrendeli és ezzel veszi kezdetét a jogviszony. Amennyiben a szállító visszaigazolja, akkor általában létre is jön közöttük egy szerződés.

Szállítónak a megrendelésben körülírt árut a szerződésben meghatározott időpontban kell átadnia a megrendelőnek. Fontos, hogy a feleknek legyen közös nevezője: olyan minőségi/mennyiségi standardokra hivatkozzanak, amelyet mindketten ismernek és elfogadnak, mert pl. nem mindegy, hogy egy 1 kg vagy 1 font áruról beszélünk. Amennyiben a szállító részéről az átadás hibamentesen végbement, akkor jogosulttá válik az áru ellenértékére.

A megrendelő az árut a szokásoknak megfelelően általában csomagolva és mérlegelve kapja meg. A megrendelő köteles az árut átvenni és a minőségét megvizsgálni. Amennyiben megadott idő alatt nem vizsgálja meg az áru minőségét, akkor átszáll rá a kárveszélyviselés és a jogait többet nem érvényesítheti a szállítóval szemben. Amennyiben a teljesítés hiba nélkül megtörtént, akkor a megrendelő köteles az áru ellenértékét megfizetni.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser
 

 
Kapcsolódó szerződések:
 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. június 8. 11:57]
 
Nincs még értékelés