Kereskedelmi képviselet

Nézzük meg, hogy mik az ismérvei egy kereskedelmi képviseletre szóló szerződésnek. Itt találsz céges, itt pedig magánszemély részére szóló szerződésmintát.

A felek megállapodása alapján a következő tevékenységekre vonatkozhat a szerződés: áruterítés és –értékesítés, árubemutató-szervezés, piackutatás, reklámtevékenység. A megbízott az ügyfelekkel való kapcsolattartás során a megbízó képviselőjeként járhat el, de tényleges meghatalmazás nélkül jognyilatkozatot nem tehet.

A megbízott kötelezettsége az image-védelem is, így kell eljárnia pl. az üzlethelyiség kialakításakor, de ugyanúgy vonatkozik mindez az image későbbi megtartására vagy az üzleten kívüli tevékenységére is.

A megbízott a tevékenységét általában a megbízó költségére végzi, ezért a költségek megelőlegezésére nem köteles. Az értékesítéshez átvett termékeket vagy árumintákat a megbízott és a megbízó adott időszakonként elszámolja egymás között, ezzel segítik azt, hogy ne álljon meg az üzlet menete a pénz hiánya miatt.

A megbízó a tevékenységéért jutalékot fizet a megbízottnak és megtéríti a tevékenységével felmerült költségeket is. Az elszámolás alapja a ténylegesen értékesített árumennyiség és megbízott közvetítésével kialakult üzlet során értékesített áru.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser
 

 
 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. június 10. 11:01]
 
Nincs még értékelés