A blogger válaszol 4. - szoftverfejlesztés és titoktartás

Az egyik megkeresőnk olyan szoftverfejlesztésre szóló keretszerződést szeretne kötni a partnereivel, amelyre hivatkozva később több teljesítést tudna végezni.

A megkeresésre alapvetően választ ad ez a szerződésmintánk. Ehhez tartozik egy szoftverfejlesztési szerződés, amelynek a fő része kitér az általános kérdésekre, a melléklete pedig tisztázza a technikai kérdéseket, teljesítési határidőket, stb. Ezenkívül a csomagban szerepel még egy szerződésmódosítás arra az esetre, ha mindenképp szükségessé válik a szerződés fő részének a módosítása (pl. székhely áthelyezés miatt megváltozott az egyik cég székhelye). Végül található még a csomagban egy teljesítési igazolás is, amelyet az egyes munkák befejezéséhez lehet felhasználni. Amennyiben a szerződést keretszerződésként szeretnénk használni, akkor ezt egy egyszerű mondattal vegyük bele a szerződés fő részébe és a továbbiakban csak a mellékletet – amely az esedékes munka leírását tartalmazza - kell alkalmanként megváltoztatni. Fontos, hogy az írásba foglalást még a munka megkezdése előtt tegyük meg, mert utána más sokkal nehezebb a vállalkozónak bizonyítania, hogy mit kért tőle a megrendelő és mi az, amiről nem esett szó.

A másik megkeresőnk pedig egy olyan titoktartási szerződést szeretne, amely megvédi már a tárgyalási fázisban attól, hogy az alvállalkozója harmadik személynek kiadja a tőle szerzett információt és kötelezi arra, hogy az adott tenderen – ezen információ birtokában - ellene ne indulhasson.

A keresett szerződésminta itt található. A minta nem tartalmaz minden helyzetre választ, ezért bátorítanék mindenkit, hogy azon felül írja bele a szerződésbe, amit fontosnak tart, az kötőerővel fog bírni. A szerződés aláírásakor a fővállalkozónak is tisztában kell lennie azzal, hogy az alvállalkozójától szerzett információ jogosulatlan felhasználásával is megsérti a szerződést, nemcsak fordítva történik így.

Dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser

 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. január 28. 00:37]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 5 (1 vote)