A blogger válaszol 14. - üdülési jog eladása

Az üdülési jog eladásával kapcsolatban sokkal több rossz hírt hallani (pl. pórul járt vásárlóktól vagy a Gazdasági Versenyhivatal döntéséből), mint jót. Itt most csak annak a megkeresőnknek a kérésével szeretnék foglalkozni, aki tovább szeretné értékesíteni ezt a jogát és azért keres ehhez szerződésmintát, hogy mindent a jogszabályoknak megfelelően csináljon.

Az egyik fontos alapelv, amit be kell tartanunk, az az együttműködési kötelezettség a szerződéses felek között, a másik pedig a tájékoztatási kötelezettség. Annak érdekében, hogy az eladó és a vevő is megkapja azt, amire vágyott, az Európai Unió is szabályozta ezt a kérdést, valamint ezt megelőzően már született erről magyar szabályozás is.

A magyar szabályozás a fogyasztókat védi azzal a céggel szemben, akitől ők az üdülési jogot megveszik. A jogszabály körülírja a szerződéskötés körülményeit és hosszan kitér a tájékoztatási kötelezettség tartalmára is. A továbbadás esetén is szem előtt kell tartani ezeket az előírásokat és ezzel visszautalnék a fentebb említett tájékoztatási kötelezettségre.

A jelen esetben a szerződés tárgya használati jog, de alapvetően ez is egy adásvételi szerződés, amihez itt található szerződésminta. A szerződésben egyértelművé kell tenni, hogy itt nem tulajdonjognak, hanem időben osztott (time-share) használati jognak a megszerzéséről van szó. A jogszabályból nem mindent kell az adásvételi szerződésbe is beleírni (pl. két magánszemély között nem kell kikötni a 15 napos elállás lehetőségét), hanem maradhatnak az adásvétel szabályai és azon belül azok a feltételek, amiben a felek megállapodtak.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi-on-line tartalom menedzser

 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. március 4. 02:33]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 3.8 (4 szavazat)