Autóeladás biankó szerződéssel

Ebben a postban egy pórul járt autós számol be többek között arról, hogy hiába van meg az adásvételi szerződése, a parkolási társaság még mindig őt találja meg a parkolási bírságokkal.

Kössünk-e látatlanban szerződést, aminek később kapjuk meg a másik által is aláírt változatát? Van arra lehetőség, hogy távollévők kössenek egymással adásvételi szerződést, amelyhez itt található szerződésminta. Ilyenkor a szerződés akkor lép hatályba, amikor a másik fél aláírta. Ilyenkor benne van a pakliban, hogy az autóbeszerző, aki átvette tőled az autót, parkolhat tilosban és mivel még nem lépett hatályba mással a szerződés, ezért a te tulajdonodat képezi az autó, neked kell a csekket kifizetned.

Az autóbeszerző általában aláír veled egy bizományosi szerződést, hogy átvette tőled az autót és másnak értékesíteni fogja. Amennyiben ilyet nem tenne, akkor olyan mintha szívességből odaadnád neki az autódat és vállalod a felelősséget, ha bármi baj történik vele. Azért ilyet a legtöbb szülő sem vállalna a tulajdon gyerekéért, akkor te miért tennéd?

Az autókereskedés hivatkozhat arra, hogy nem akar kétszer illetéket fizetni, ezért írat alá alá veled egy kitöltetlen szerződést. Fontos tudni, hogy a törvény mentességet ad az autókereskedőknek a kétszeres illeték megfizetése alól, szóval érdemes ennél jobb érvvel előhozakodni akkor, amikor arra akar rávenni téged, hogy a vevő ismerete nélkül írj alá neki egy szerződést.

dr. Némethy Zsuzsanna
jogi on-line tartalom menedzser

kép: Mitcsenkov-Horváth Eszter
 

 
 
[Némethy Zsuzsanna - 2010. június 22. 09:43]
 
Saját értékelésed: Nincs, Átlag: 4 (1 vote)